Hogyan legyél budapesti?

Manapság vidéki fiatalok százai költöznek a fővárosba. Az ok lehet egy jobban fizető munkahely, egy vonzóbb továbbtanulási lehetőség, vagy akár egyszerűen csak a Budapesten ránk váró újdonságok csábítása. Mindenesetre, aki erre a nagy elhatározásra jut, annak számolnia kell azzal, hogy elég éles lesz a kontraszt a megszokotthoz képest! Ha te is vidékről tetted át a székhelyed a nagyvárosi forgatagba, akkor minden bizonnyal tapasztaltad az alábbi tüneteket, ha pedig a jövőben tervezed a váltást, akkor mutatjuk, mire számíts:

  1. Itt mindenki siet! A fővárosi utcákon nyoma sincs a vidéken megszokott kényelmesen bandukolós, városnéző tempónak. Az emberek képesek átgázolni bárkin csak, hogy elérjék a két perccel korábbi villamost, vagy még a csukódó ajtó előtt felférjenek a metróra. Ha ráérősen kóvályogsz, mint fing a fürdőben (érzékenyebbeknek: mint az őszi légy), kíméletlenül eltaposnak!
  2. Emberek, mindenhol! Nem elég, hogy sietnek, de még sokan is vannak! Akármikor lépsz ki a belvárosi utcákra, tömeggel fogsz találkozni. Ha naivan azt hiszed, hogy munkaidőben majd gyorsan el tudsz intézni valamit, hisz úgyis alig lesz forgalom, akkor nagyot tévedsz. Budapesten sosincsenek kevesen az utakon!
    57970405.jpg

  3. Nagyon sok kétes arc van az utcákon. Ha azt hitted, hogy otthon vidéken a hajléktalan, aki a hipermarket előtt szokott követelőzve kéregetni, nehéz eset, akkor van egy rossz hírünk: Budapesten ő udvarias gentlemannek számít. Ha magányosnak érzed magad, csak gyújts rá, vagy ha igazán merész vagy, vedd elő a tárcád a Nyugati előtt! Egyből lesz néhány jelentkező, aki csak egy szál cigit kérne, vagy épp Eszmeralda szemműtétére gyűjt.
  4. Senkit nem ismersz, így nyugodtan elengedheted magad! A vidéki kisvárosok jellemzője, hogy, ha akár csak a legrövidebb ügyintézésre is indulsz, vagy csak elugrasz a sarki kisboltba, akkor is szinte előre borítékolhatóan összefutsz egy ismerőssel. Budapesten ez a veszély nem fenyeget. Nyugodtan mozdulj ki susogós melegítőben vagy kócos hajjal, úgysem lát meg senki, aki számít. Egyébként is, a 3. pontból kiindulva úgyis lesz valaki, aki nálad még eggyel lestrapáltabb fizimiskával elhappolja előled a reflektorfényt.
  5. Az egész város tele van extravagáns figurákkal. Maskarás fiatalok, ötvenes nő cumival a szájában, vadászsólyommal a karján metrózó öregúr! Budapest mindig tartogat valami újat. Egy idő után azonban immunis leszel, és már fel sem kapod a fejed, ha egy csodabogár táncra perdül a megállóban a villamost várva, vagy egy néni felszáll a buszra egy csapat pórázon tartott vadászgörénnyel (igen, ezek tényleg megtörtént esetek!).
  6. Tele van a város külföldiekkel! Itt egy norvég cserediák, ott egy afroamerikai fazon! Budapesten szinte mindennapos, hogy valaki angolul szólít meg. Ha a Váci utca környékén sétálsz, 50-50 %, hogy magyar vagy külföldi szót hallasz-e a járókelőktől. Budapest gyönyörű, így rengeteg turista látogatja meg az év bármely szakában, és sok külföldi próbál itt szerencsét! Ennek hatása bizony jól érzékelhető a mindennapokban is.
  7. Minden van a környéken! Szinte ötméterenként belebotlasz egy szupermarketbe, egy postába vagy egy vendéglőbe. Az éjszakai élet szempontjából is üdítő lesz, hogy nem a korábban megszokott két-három hely közül kell választanod, hisz a változatosság gyönyörködtet. Ellenben készülj fel rá, hogy a szórakozóhelyekre hatványozottan igaz a 2. pont! Heringbuli mindenhol!
  8. Sosem fogynak el a programok! Szinte minden hétvégén újabbnál újabb, érdekesebbnél érdekesebb dolgokat próbálhatsz ki. Lazíts a Margit-szigeten, túrázz egyet a budai hegyek között, vagy válassz egy szimpatikus színházi előadást, ha egy kis kultúrára vágysz! Budapesten tényleg sok a lehetőség, ne hagyd őket kihasználatlanul!
  9. A közhiedelemmel ellentétben nem, nem drágább az élet a fővárosban. Itt is ugyanannyiért adják a felvágottat a Tescoban és a tejért sem kell többet fizetned csak, mert mostantól 1-essel kezdődik az irányítószámod. Tökéletes kivételt képeznek ez alól az albérletárak. Azok drágábbak, sokkal drágábbak…
  10. A budapestiek kedvesek! Még egy elterjedt előítéletet cáfolnánk meg. Az általános sztereotípiával ellentétben („minden pesti bunkó”) a fővárosi lakosok többsége igenis segítőkész és udvarias. Nyugodtan kérj útbaigazítást, ha már percek óta bizonytalanul hezitálsz, hogy a kék metró visz-e el a Deák térre, és jó eséllyel egy lokálpatrióta minden további nélkül örömmel útbaigazít. Persze, ha csak rosszalló morgás lesz a válasz, és jól faképnél hagynak, akkor nem mi javasoltuk…, meg hát tudod, a kivétel erősíti a szabályt!

Még több élményt olvasnék: https://www.facebook.com/elmenygarzon